Waarom, hoe vaak & wanneer kalk strooien op je gazon?

Waarom kalk strooien?

Kalk wordt gestrooid om de zuurtegraad van de bodem te neutraliseren. Een optimale pH-waarde (zuurtegraad) tussen 6,2 en 6,7 is ideaal voor een gezond gazon. Bij een te zure bodem kunnen graswortels niet voldoende voedingsstoffen opnemen, wat resulteert in minder groei, gele vlekken, mosvorming, onkruid en schimmels.

 

Hoe vaak kalk strooien?

Eén keer per jaar kalk strooien is doorgaans voldoende voor regulier onderhoud. Voor licht verzuurde bodems (pH tussen 5,5 en 6) wordt jaarlijks 0,8 kg DCM Groen-Kalk® per 10 m² aanbevolen als onderhoudsdosis. Voor zwaar verzuurde bodems (pH lager dan 5) kan een grondige herstelbeurt nodig zijn en de benodigde hoeveelheid kalk kun je bepalen door een bodemanalyse.

 

Wanneer kalk strooien?

De ideale periode om kalk te strooien is tussen half oktober en half februari. Kalk kan van september tot mei worden gestrooid, maar de genoemde periode wordt aanbevolen vanwege regenval of sneeuw, wat helpt bij het oplossen en doordringen van de kalk in de bodem. Voor gazons op zwaar verzuurde bodems is het raadzaam om twee keer per jaar te kalken: een keer in het vroege voorjaar en een tweede keer in het najaar.

 

Hoe kalk strooien?

Maai je gras voor het bekalken voor een gelijkmatige verspreiding. Gebruik een meststofstrooier voor een uniform resultaat. Op kleine gazons kan handmatig strooien ook. Volg de aanbevolen dosis voor onderhoud of herstel, zoals aangegeven op de verpakking van de kalk. Strooi bij voorkeur korrelkalk en vermijd poederkalk om ongewenste verspreiding te voorkomen.

 

Tip – Combinatie met meststoffen:

Kalk en organische meststoffen kunnen samen worden gestrooid, maar het wordt aanbevolen om eerst kalk te strooien en vervolgens twee of drie weken later meststoffen toe te voegen. Hierdoor kan de kalk al beginnen met zijn werk, waardoor graswortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen.