Honing is niet alleen lekker voor in diverse recepten en thee, maar heeft ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen! Wij hebben een aantal op een rij gezet voor jou.
Nectar wordt door vrouwtjesbijen uit bloemen gehaald en vervolgens naar de korft gebracht. In de nectar zitten suikers, maar daarnaast ook spoorelementen, vitamines en mineralen.
1. Rijk aan antioxidanten en verbetert immuunsysteem
Antioxidanten nemen agressieve stoffen op die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kan honing op langer termijn minder kans geven op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten. Honing zorgt ervoor dat het aantal witte bloedcellen in het lichaam worden vergroot. De combinatie honing met kaneel versterkt dit effect aanzienlijk. Zo weert het lichaam ziektes en wordt je minder snel ziek.
2. Werkt tegen hoesten en huidirritatie
Honing heeft een effectieve werking tegen hoesten. Het verzacht te keel en heeft een antibacteriële werking. Ook is honing schimmelwerend, dus werkt het bij huidirritatie (eczeem/roos), maagzweer, bacteriële darminfectie et cetera. Het is bij huidirritatie ook mogelijk om het product op te smeren op de aangedane plek.
3. Minder risico op hartaandoeningen en insulineresistentie
Honing verlaagt het niveau van triglyceriden. Dit zijn vetten in het bloed die het risico op hartaandoeningen vergroten. Daarnaast kunnen de vetten ook insulineresistentie veroorzaken, waardoor je meer kans hebt op diabetes type 2.
4. Vol met vitaminen, mineralen en probiotica
Honing bevat onder andere vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Ofwel, bomvol met de nodige voedingsstoffen!
Daarnaast is honing een probiotica en houdt het de darmflora in balans. De substantie helpt opname van diverse voedingsstoffen.
5. Werkt als een energiebooster
De koolhydraten in honing vullen de energielevels in het lichaam direct aan. Het is de beste energiebron voor het sporten en zeker een geschikte alternatief voor de dure sportdrankjes.
6. Verlicht hooikoorts en seizoensgebonden allergieën
Bij het gebruik van lokale, ruwe honing, wordt hooikoorts en seizoensgebonden allergieën verminderd. Door dagelijkse blootstelling aan lokale, ruwe honing wordt er een weestand opgebouwd tegen de pollen. Dit komt doordat honing een kleine hoeveelheid pollen bevat. Bij zware allergie is het verstandig om dit rustig op te starten.
Let op: laat honing niet warmer worden dan 40 graden, dan gaan de waardevolle enzymen eruit.